Arkeologisk kartläggning och bärgning i marint naturreservat

Plats
Ecuador
Projektdatum
jan 2020, pågående

Unikt partnerskap

RWMT är det första privata företaget i världen som ingår ett flerårigt partnerskap med staten Ecuador och universitetet i ESPOL (Escuela Superior Politécnica del Litoral) för att lokalisera och undersöka resterna av vrak. Insatsen inleddes 2020 efter att ha fått alla nödvändiga tillstånd från kulturdepartementet, miljödepartementet och försvarsministeriet.

VD Olle Appelgren lämnar in koordinater för det första vraket till Ecuadors främste arkeolog, Dr Jorge Gabriel Marcos Pino

Utmanande förhållanden

Undersökningen genomförs på havssträcka längs Ecuadors kust där det finns många skeppsbrott från den period då Spanien styrde regionen och transporterade värdefull last hem från Inkaimperiet. De sjunkna fartygen bekräftas av de gamla lastmanifesten – som har bevarats i Spanien – som beskriver lasten i detalj.

Rutten längs kusten är utmanande att navigera, med ogynnsamma vindar och komplexa strömmar. Tidigare bärgningsförsök har misslyckats eftersom förhållandena har varit för svåra.

För att göra saken värre har vädrets inverkan på vraken och närvaron av skeppsmask inneburit att inga delar av vraken är synliga på havsbotten. Vraken är begravda i bottensedimentet och är otillgängliga för traditionella sökmetoder som en sidoskannings ekolod eller magnetometer.

Lokalisera och utredning

Operationens primära mål är att lokalisera och undersöka rester av vrak som identifierades av en RWMT-skanning av platsen. Den första undersökningen visade att vraken begravdes några meter ner i det fasta havsbottensedimentet på ett djup av 20 meter.

På grund av de utmanande förhållandena anlitades ett team av erfarna dykare från Sverige, Spanien och Norge för verksamheten.

I april 2020 avbröts operationen när den globala covid-19-pandemin drabbade Ecuador. Till följd av krisen överbelastades landets hälso- och sjukvårdstjänster, undantagstillstånd utlystes och Ecuadors gränser stängdes. Innan operationen skulle avbrytas hade flera intressanta föremål upptäckts, vilket ytterligare bekräftade vrakplatserna. Projektet planeras att återupptas under 2022.

Bilder

Inga objekt hittades.

Vill du veta mer om RWMT eller våra tjänster?