Miniubåt

Miniubåtar är en undervattensfarkost som utgår från ett fartyg och används för att kartlägga och samla in information från havet och havsbotten.
Miniubåt Miniubåt

Till vad används en minubåt?

På 1000 meters djup är havet en värld av förkrossande tryck, extrem kyla och nästan totalt mörker.

För att utforska dessa djuphavsmiljöer behöver forskare särskild utrustning såsom en ROV eller miniubåt.

Triton 3300-3 miniubåt filmar en haj för en dokumentärfilm. Bild: Triton Submarines

Hur fungerar det?

Under de senaste decennierna har den tekniska utvecklingen gått framåt och miniubåtar kan idag ta med forskare långt ner i havsdjupen för att utforska, observera, samla prover och bedriva forskning utan att själva behöva dyka.

Dessa djuphavsutflykter har lett till otaliga genombrott under de senaste 50 åren, inklusive undersökningen av hydrotermiska källor, undersökningen av RMS Titanic skeppsvrak och oceanografisk forskning på djup som aldrig tidigare kunnat föreställas.

Dagens miniubåtar har kompakta skrov med stora fönster som möjliggör bra observationsförhållanden. De kan utrustas med strålkastare, kameror, sonarer och griparmar för att observera, dokumentera och ta prover.

Miniubåten kan användas för att ta sediment- och vattenprover, eller förses med en uppsättning verktyg för känslig marinbiologisk forskning.

En miniubåt kan även utrustas med en mindre ROV för inspektioner av vrak eller andra föremål, en side-scan sonar eller multibeam-ekolod för kartläggning av havsbotten, griparmar, sågar, slipmaskiner eller dokumentationsutrustning.

Miniubåtar ger forskare möjlighet att på ett säkert sätt utforska havsdjupen och förbättrar därmed förutsättningarna för spännande vetenskapliga upptäckter, vilket kan inspirera generationer av framtida forskare.


Om bilderna
RWMT arbetar med stater, myndigheter och institutioner i känsliga och ofta hemligstämplade operationer. De verktyg vi använder utvärderas löpande och kan ändras från projekt till projekt. På grund av detta har vi ibland valt att visa exempelbilder av de verktyg vi använder, snarare än bilder från faktiska projekt.

Används för

Undersökning av den marina miljön
Sök- och räddningsinsatser
Assistans till dykare
Insamling av prover
Bärgning av objekt
Bärare av sonarer
Dokumentering (video- och ljudinspelning)

Vill du veta mer om RWMT?

Kontakta oss för mer information om RWMT och våra tjänster.