Scanning av skeppet Vasas förlisningsplats

Plats
Vasa
Projektdatum
mars 2018

Vasa kapsejsade och sjönk i Stockholm 1628. Idag är Vasa världens bäst bevarade 1600-talsfartyg och Vasamuseet är Skandinaviens mest besökta museum.

I mars 2018 fick Robert Wilson Marine Technologies en förfrågan om att bistå Vasamuseet med en undersökning av skeppet Vasas förlisningsplats. Målet var att hitta en saknad bronskanon, känd sedan 1600-talet men aldrig hittad, tillsammans med några andra rester av värde från vrakplatsen. Bakom förfrågan om hjälp stod också intresseföreningen Vasamuseets vänner samt Storbritanniens och Nederländernas ambassader.

Bottenförhållandena på förlisningsplatsen är dock väldigt speciella. De föremål man letar efter ligger på 32 meters djup, två meter ner i dyn. RWMTs tekniker och ingenjörer arbetade i månader med att anpassa programvaran till de svåra förhållandena.

Resultat var långt över förväntan och flera intressanta resultat kom fram från analysen av scanningen. Bilderna överensstämmer bland annat med den saknade kanonen och en riddarfigur i trä. Underlaget och koordinater har överlämnats till Vasamuseet.

Fynden har redan beskrivits som ”otroligt stort” och är det första som gjorts på förlisningsplatsen sedan 1960-talet.

Bilder

Inga objekt hittades.

Vill du veta mer om RWMT eller våra tjänster?