Miljövård

Storskalig dumpning av miljöfarligt avfall

Människor har i alla tider använt hav, sjöar och vattendrag som dumpningsplatser. Under det senaste århundradet har det i många delar av världen skett på en industriell skala, med katastrofala följder för miljö och vattenkvalitet.

En del ligger synligt på botten medan annat ligger dolt i bottensedimentet.
En dumpad, läckande tunna med DDT ligger på 1000 meters djup nära ön Santa Catalina i Kalifornien. Bild: David Valentine / ROV Jason
En dumpad, läckande tunna med DDT ligger på 1000 meters djup nära ön Santa Catalina i Kalifornien. Bild: David Valentine / ROV Jason
Dussintals bomber från andra världskriget hittades på Galápagosöarna.
Fiskare har hittat ett dussin bomber som tros vara från andra världskriget begravda på Galapagosöarna. Bomberna hittades på ön Bartolome, nära Baltra Island där USA upprättade en militärbas under andra världskriget. Kredit: Reuters

Minor, ammunition och stridsmedel

Det senaste århundradenas krig har också resulterat i miljontals dumpade minor. Därtill kommer mängder av ammunition, senapsgas och andra kemiska stridsmedel som helt enkelt lämpats ner i haven för slutförvaring. Sammantaget utgör det en stor risk för civila undervattensaktiviteter.

Myndigheter och industrier har idag tryck på sig att rensa upp bland avfallet, bland annat för att uppnå FNs globala mål för hållbar utveckling. 

Icke-invasiv kartläggning av havsbotten

RWMTs system för kartläggning av sedimentskiktet i botten kan lokalisera dumpat avfall och krigsvapen som annars skulle vara svåra eller omöjliga att upptäcka.

Tekniken är baserad på att använda ultraljud, vilket genererar högupplösta bilder genom vertikala ekon. Detta gör den både miljövänlig och icke-invasiv, vilket innebär att den inte skadar eller påverkar den marina miljön och dess djur- och växtliv.
RWMTs system för ultraljudsscanning

Tjänster vi kan erbjuda

Icke-invasiv scanning
av havsbotten och bottensedimentet i känsliga miljöer
Dokumentera förändringar
i korallrev eller marina miljöer över tid
Analys
av insamlade rådata
Identifiering
av objekt som upptäckts
Bärgning
av detekterat objekt

Samarbete för bevarande av marina ekosystem i Galápagos 

RWMT har undertecknat ett femårigt samarbetsavtal med målet att skydda Galápagosöarnas naturresurser och dela vetenskapliga resultat. Samarbetet sker med Galapagos National Park Directorate (GNPD), den viktigaste provinsiella myndigheten för miljöförvaltning, och Charles Darwin Foundation, en internationell ideell organisation som ägnar sig åt vetenskaplig forskning.
Sköldpadda simning

Vill du veta mer om RWMT eller våra tjänster?